Makam Tazminatı Hesaplama Usülü


Makam Tazminatı hangi akademik unvanlara verilir
Makam Tazminatı Nedir ? Kimlere Ödenir, Kimlere Ödenmez. 

        Makam tazminatı 657 sayılı kanun ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel kanunu ile tanımı yapılmış ve hangi kadro ve Unvanlara verileceği belirtilmiştir. 

     Makam tazminatı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Ek 26. maddesi ile 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunun Ek 2. maddesi hükümleri uyarınca anılan Kanunlara ekli Makam Tazminatı Cetvelinde yer alan kadro unvanlarına atanan personele anılan cetvellerde bu unvanlar için belirlenen gösterge rakamlarının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak miktar üzerinden makam tazminatı ödenmektedir. 

        Makam Tazminatından Damga Vergisi Kesintisi haricinde başka kesinti yapılmaz..5510 Sayılı Kanuna tabi memurlarda Sgk Ödemelerine etkisi bulunmaktadır..

        Ekli cetveldeki makam tazminatı oranları 

 2914 sayılı kanuna göre;
  • Rektör: 7000 
  • Profesör: 6000 (3 yılını bu kadroda doldurmuş olma şartı) 
  • Profesör: 4500 Doçentler : 2000 ( Kazanılmış hak aylığı 1. derece olmak şartı )

 657 sayılı kanunun 4.cetveline göre; 
  • İç denetçiler: 2000 (1. dereceye atanmış olma şartı ) 
  • Genel Sekreter : 2000 
       Yukarıda yer verilen hükümler doğrultusunda şu sonuçlara varılır. 

1- 2914 Sayılı kanunda Makam Tazminatı sadece Rektörler, Profesörler ve 1. Derece Doçent kadrolarına ait bir Tazminat ödemesi türüdür. 

2- Doçent kadrosunda olan Akademisyenlerde ise yalnızca Kazanılmış Hak Aylıkları 1. Derecede olanlara 2000 ek göstergesi ile ödenmesi öngörülmüştür. Yani K.H.A lığı 2 ve 3 olan kadrolara Makam tazminatı ödemesi yapılamaz. 

3- 657 Sayılı Kanununa göre ise Makam tazminatı sadece İç Denetçilere ve Genel Sekreter kadrolarına 2000 ek göstergesi ile ödenmesi öngörülmüştür. 

4- Sayıştayın çeşitli zamanlarda kanunda yeri olmayan ödemeler ile vermiş olduğu kararlarda düşünüldüğünde anılan kadro ve durumların dışında ödeme yapılamaz. 


Makam Tazminatı Hesaplama Usülü

Makam Tazminatı = Makam Tazminatı Göstergesi X Maaş Katsayı 


Kenan Yılmaz 
Mutemet/Editör 
kenan578@hotmail.com







Yorum Gönder