Üniversitelerde Geliştirme Ödeneği Hesaplama Usulü

                                       
Üniversitelerde Geliştirme Ödeneği Hesaplama Usulü
     Üniversitelerdeki Geliştirme ödeneği Diğer yüksek öğretim kurumlarına göre sosyo-ekonomik açıdan daha az gelişmiş yerlerde öğretim yapan ve/veya yeterli sayıda öğretim elemanı sağlanamayan yüksek öğretim kurumları ile bunların bölümlerinde görevli öğretim elemanlarına; almakta oldukları aylık gösterge ve ek gösterge toplamının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca belirlenen aylık Maaş katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın beş katına kadar geliştirme ödeneği ödenebilir. 

      Geliştirme Ödeneği 2914 Sayılı Kanunun 14.Md ve 2005/8681 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile düzenlenmiştir. 

      Geliştirme Ödeneği üniversitelerdeki akademik personele ödenir. 

a) 2547 Sayılı Kanunun 35.Md, 40/b, 41.Md sine göre görevlendirilenlere ödenir. 
b) Atandığı kurumda fiilen çalışanlara ödenir. 
c) Kadrosu başka yerde olan fakat usulüne göre atanan Rektör ve Dekanlara atandıkları kurumda geliştirme ödeneği verilmesi ön görüşmüş ise geliştirme ödeneği ödenir. 
d) 2547 Sayılı Kanunun 40/a maddesine göre görevlendirilen öğretim elemanlarına kadrolarının bulunduğu kurum tarafından geliştirme ödeneği ödenir. 
e) 2005/8681 sayılı bakanlar kurulu kararı ekli cetvelin de geliştirme ödeneği verilmesi öngörülmüş kurumlarda fiilen eğitim-öğretim faaliyeti başlamamış olsa bile YÖK tarafından eğitim-öğretim izin verilmiş ise rektör, dekan, yüksekokul müdürü, enstitü müdürü ve konsenvatuvar müdürlerine geliştirme ödeneği ödenir. 
f) 2547 Sayılı Kanunun 58.maddesi gereği yapılacak döner sermaye payı hesaplamalarında dikkate alınmaz. Geliştirme ödeneğine fiilen göreve başlanılan tarihte hak kazanılır. Fiilen çalışma gerçekleştikten sonra ödeme yapılır. 

       Profesör, Doçent, Yardımcı Doçent ve Araştırma Görevlileri dışındaki kadrolara atanmış olanlara hesaplanan ödeneğin yarısı ödenir. Geliştirme ödeneğine fiilen göreve başlanılan tarihte hak kazanıldığı için Kıst maaşlarda geliştirme ödeneği ödenir. (2005/8681 2.Md) Öğretim elemanlarının göreve başlamasından bir sonraki ay başın da bu ödemeyi almaya hak kazanırlar. 

      Görev bırakıldığı zamanlarda ise çalışılmadığı günler kadar hesaplanan geliştirme ödeneklerinin iadesi sağlanır. 

      Geliştirme ödeneği verilecek yükseköğretim kurumları, ödeneğin verilmesine ilişkin usul ve esaslar ile oran veya miktarları, bu ödenekten yararlanma süresi ile yararlanamayacak olanlar ve diğer hususlar Yükseköğretim Kurulu ile Milli Eğitim Bakanlığının görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit edilir. 

*Bu ödenek damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. 

    Geliştirme ödeneği ödenmeyecek Haller; (19 Nisan 2005 tarih 25791 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Gereği)

a) 2547 sayılı Kanunun 33 üncü maddesine göre lisansüstü eğitim‐öğretim için yurt dışına gönderilenlere, 
b) 2547 sayılı Kanunun 38 inci maddesine göre görevlendirilenlere, 
c) Özel kanunlardaki hükümlere dayanılarak yükseköğretim kurumları dışında görevlendirilenlere, 
d) Kısmi statüde çalışanlara, ödenmez. 
e) 657 Sayılı Kanunun 137.Md uyarınca Açığa alınan veya tutuklanan akademisyenlere geliştirme ödeneği ödenmez.(Fiili çalışma şartı aranmaktadır.)

Geliştirme ödeneği Hesaplama Usulü: 

(D/K Gösterge Puanı X Ek Gösterge Puanı ) X Maaş Katsayısı X Geliştirme Ödeneği Oranı 

---Son yapılan değişiklik ile Geliştirme ödeneği süresi bir (1) yıl uzatılmıştır.
Geliştirme Ödeneği bir yıl uzatıldı.
15/12/2014 tarihi itibari ile 15 yılını doldurmuş olan Yükseköğretim kurumlarında ödenen Geliştirme ödenekleri anılan tarih ile ödenmemeye başlanmıştı. Lakin yeni yılın ilk sürpriz ödemesi Bakanlar Kurulu Kararı ile Üniversitelerde ödenen Geliştirme Ödeneği Bir (1) yıl daha uzatılmıştır. İlgili Bakanlar Kurulu kararı ile 4/4/2005 tarih ve 2005/8681 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 9.maddesinde birinci fıkrasındaki onbeş (15) olan ibare onaltı (16) ile değiştirilmiş ve son ödeme tarihide 15/12/2014 yerine 15/12/2015 olarak değiştirilmiştir. 

Sendikalar ile Hükümet arasındaki görüşmeler neticesinde ise 16 yıl ibaresi 18 yıl olarak değiştirilmiştir. Böylelikle 15/12/2015 tarihi 31/12/2017 olarak değiştirilmiştir.

Kenan YILMAZ 
Mutemet / Editör

Üniversite Geliştirme Ödeneği Hesaplama Robotu İndir

Yorum Gönder