Kefalet Kesintisi Tutarı Hesaplama Usulü


Kefalet Kesintisi Tutarı Hesaplama Usulü

Kefalet Kesintisi Hakkında Merak Edilenler
  • Kefalet kesintisi nedir. ?
  • Kefalet kesintisi hangi unvanlardan yapılır. ?
  • Kefalet kesintisi oranları ve nedir. ?
  • Kefalet kesintisi tutarı nasıl hesaplanır. ?
  • Kefalet kesintisi başlangıcı nasıl yapılır. ?
  • Kefalet kesintisi terkini nasıl yapılır. ?
  • Kefalet kesintisinde Cezai Müeyyide Var Mı. ?
  • Yapılan ödemelere faiz uygulanır mı. ?


 Kefalet kesintisi Nedir. ?

       Öncelikle kefalet kesintisi nedir sorusunun cevabını arayalım.
Kefalet kesintisi 2489 Sayılı Kefalet Kanunu ile İlgili Kanun kapsamındaki idare ve kuruluşlarda para ve kıymet ayniyatı alıp veren ve elinde tutan; Memur, Sözleşmeli Personel ve İşçiler (Geçici İşçiler Hariç) için müteselsil kefalet usulü kabul edilmiştir. Kanundan da anlaşılacağı üzere para ve kıymetli ayniyatı elinde tutan memur ve sözleşmeli işçilerden yapılan kesintiye kefalet denir.

       Kefalet Kesintisinin yapıldığı unvanlar ise genel itibariyle memur ve sözleşmeli personeller arasında Taşınır Kayıt Kontrol yetkilileri veya para ve ayni olarak işlemlerden sorumlu personeller olduğu anlaşılmaktadır.

      Yapılan Kefalet Kesintileri ise belli oranlarda ve ilk başlangıç oranı ile kefalet giriş aidatı;  sonrasındaki aylarda ise kefalet aidatı olarak adlandırılır.

Kefalet Kesilecek Kurum ve Kuruluşlar Hangileridir. ?

       5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) ve (II) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bu idarelere bağlı döner sermayeli kuruluşlar ile Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürlüğü ve bağlı ortaklıkları.

Kefalet Giriş Aidatı Hesaplama Usulü
Kefalet Gösterge oranı X Maaş Katsayısı

Kefalet Giriş Aidatı : 1500 gösterge oranı. Giriş aidatı, kefalete bağlı görevde tam olarak alınan ilk maaş veya ücretten başlamak üzere dört eşit taksitte kesilir.

Kefalet Aylık Aidatı : 100 gösterge oranı Aylık aidat, giriş aidatının tamamının kesilmesini izleyen aydan itibaren her ay kesilir.

Kefalet Kesintisi Tutarı Nasıl Hesaplanır. ?
***6/2016 maaş katsayısı kullanılmıştır. 

Kefalet Giriş Aidatı hesaplama:
0,093259*1500=139,89-TL
139,89/4=34,97-TL
**İlk 4 ay giriş aidatı kesildikten sonra aylık aidat kesilmeye başlanır.

Kefalet Aidatı hesaplama:
0,093259*100=9,32-TL
**5. aydan itibaren aylık kefalet aidatı kesilmeye devam edilir.

Kefalet Kesintisi Başlangıcı nasıl yapılır. ?

      Bağlı bulundukları saymanlıklarca “ilk defa kefilli göreve başlayanlar için kimlik belgesi” formu doldurularak cüzdan çıkartılmak üzere Kefalet Sandığına gönderilir. Kefilli göreve ara vererek üç yıldan az bir sürede tekrar kefilli göreve dönenlere kimlik ve yeni cüzdan düzenlenmeyecek, kefalet Sandığına yazı ile durumları bildirilir.

Kefalet kesintisi terkini nasıl yapılır. ?

      Kefilli memurun bağlı olduğu saymanın ya da harcama yetkilisinin yapacağı inceleme sonucunda kefilli görevinden kaynaklanan zimmet suçunun bulunmaması durumunda, kişiye ait kefalet cüzdanına tüm aidatlar işlenerek, kuralına uygun düzenleyeceği “Reddiyat Tahakkuk Varakası”na eklenerek Kefalet Sandığına gönderdiğinde ödeme işlemi başlatılır.

       Ölenlerin varisleri ile emekli olanlara (belgeleri eksiksiz ise) ayrıldıkları senenin bilanço tastiğini takip eden bir ay içinde, diğer ayrılanlara ise ayrıldıkları senenin bilanço tastiğini takip eden Mart ayı sonuna kadar mevduatlarından birinci yarıları ödeme işlemi başlatılır. İkinci yarıları kefaletli görevden ayrılışı takip eden üçüncü yılda (gün-ay-yıl hesabı dikkate alınarak) en son kefilli olarak çalışılan saymanlık dan zimmet ve ilişiğinin olmadığını belirten yazı Kefalet Sandığına gönderildiğinde ödeme işlemi başlatılır.

Yapılan ödemelere faiz uygulanır mı. ?

      01.01.2009 tarihinden sonra ayrılanların mevduatlarının birinci ve ikinci yarısına faiz verilmekte, 01.01.2009 tarihinden önce ayrılanlara ise sadece ikinci yarı alacaklarına faiz verilmektedir.

Kefalet kesintisinde Cezai Müeyyide Var Mı. ?


     Kefalete bağlı memur ve müstahdemlerin maaş ve ücretlerinden kefalet karşılığını zamanında kesmeyen veya kestiği halde kefalet sandığı hesabına yatırmayan, bordro ve makbuzlarını düzenli bir şekilde her üç aylık dönemler sonunda Kefalet Sandığına göndermeyen muhasiplerin maaş veya ücretlerinin 1/4 ü muhasip cezası olarak, tekrarı halinde maaş veya ücretinin yarısı muhasip cezası olarak kesilerek sandık hesabına gelir kaydedilir.

Kenan YILMAZ
Mutemet / Yazar

Yorum Gönder