2016 Toplu Sözleşme İkramiyesi ve Sendika Aidatı Hesaplama Usulü

   
2016 Toplu Sözleşme İkramiyesi ve Sendika Aidatı Hesaplama Usulü
Toplu Sözleşme İkramiyesi Ocak 2016-Temmuz 2016 Dönemi Tutarı: 66,61-TL
Toplu Sözleşme İkramiyesi Temmuz 2016-Aralık 2016 Dönemi Tutarı: 69,94-TL
Toplu Sözleşme İkramiyesi Ocak 2017-Temmuz 2017 Dönemi Tutarı: 72,04-TL
Toplu Sözleşme İkramiyesi Temmuz 2017-Aralık 2017 Dönemi Tutarı: 77,02-TL

      Toplu Sözleşme İkramiyesi 2016 yılında de 66,61-TL Oldu. 3.Dönem Toplu Sözleşme metninin "Kamu Görevlilerinin Geneline Yönelik Toplu Sözleşme" başlıklı kısmındaki "Toplu sözleşme ikramiyesi"başlıklı 26. maddesine göre Toplu Sözleşme İkramiyesi; 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4 üncü maddesinde yer alan "Altmış Türk Lirası", "AltmışAltıLiraAltmışBirKuruş" olarak değiştirildiğinden 2016 yılı Ocak ayından itibaren sendika yardımı 66,61- TL Temmz ayında itibaren ise 69,94-TL ödenecektir.

       Sendika kesintisi 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununa göre anılan sendikalara üye olan kamu görevlilerinden kesilen tutarı ifade eder. İlgili kanun gereği kamu görevlileri çalıştıkları iş kolunun bağlı olduğu sendikaya üye olmak zorundadır ve yalnızca bir sendikaya üye olabilirler.

      Sendika üyeliği ve üyeliğin sona ermesi hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının İlgili Yönetmeliği ise 9 Temmuz 2013 tarih ve 28702 Sayılı Yönetmelikte ele alınmıştır.

     Aylık üyelik ödenti tutarı; kamu görevlisinin kadro ya da pozisyonuna bağlı ve her ay mutat olarak ödenmekte olan damga vergisine tâbi aylık brüt gelirleri toplamına, sendika tüzüğünde belirtilen oran uygulanmak suretiyle hesaplanır. 

Ödenti tutarı, 15 inci derecenin birinci kademesinden aylık alan Devlet memurunun damga vergisine tâbi brüt gelirleri toplamının (%0,004) binde dördünden az, (1/30) otuzda birinden fazla olamaz.

(4688 S.K. 25.md) Bu sebepten aylık ücreti fazla olan memurun sendika aidatı kesintisi aylığı düşük memurdan fazla olabilir.

İlgili sendika genel kurullarının yasal sınırlar içinde kalarak aidatlarını belirleyebilirler.

Buda aynı durumlardaki fakat farklı sendikalardaki memurların farklı sendika aidat kesintisi ödemesine sebep olabilir.

Sendika kesintisi hesaplama Usulü;Sendika Kesintisi Nasıl yapılır.

 Sendika Aidat kesintisi =[[Gösterge Aylığı+Ek Gösterge Aylığı+Taban Aylığı+Kıdem Aylığı+Yabancı Dil Tazminatı+Lojman Tazminatı+Yan Ödeme Aylığı+ Özel hizmet tazminatı (Zam ve Tazminatlar) + Sendika Ödeneği ]*(İlgili Sendika Tüzüğündeki Kesinti Binde Oranı)]

       Bu madde uyarınca yapılan ödeme, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz ve ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, , ikramiye, ücret , döner sermaye payı ve her ne ad altında olursa olsun benzer ödemelerin hesabında dikkate alınmaz.

      Buna göre sendika üye aidatları, personelin aylık bordrosundan tevkif edilmek suretiyle tahsil edilerek muhasebe hesaplarında emanet hesabına alınacak, buradan ilgili sendikanın hesabına havale suretiyle gönderilir.

 Kenan YILMAZ 
 Mutemet / Editör
kenan578@hotmail.com 

3 yorum

sendika aidatının yasal sınırların altında kalırsa kesinti miktarı ne olur bilgilendirirseniz sevinirim

Reply

Asgeri ücretin yüzde beş fazlası ve 80 TL yol artı150 TL sendika farkı 50 TL sendikadan cocuk parası 84 TL TİS zamı alıyrum nekadar net maaş alırım yardım edermısınız

Reply

malumunuz sizin ödemenizi yapan muhasebeciniz olmadığım için kesin bir tutar çıkarma şansım yok fakat sizler yazılarımız ile yol gösterebiliriz, bizleri takip ederek kendi maaşınızı nete yakın bir değerde hesaplama şansına sahip olabilirsiniz. tavsiyem muhasebeciniz ile görüşmeniz

Reply

Yorum Gönder