Eş Yardımı ödemesi-aile yardımı ödemesi kime ödenir

Eş Yardımı ödemesi-aile yardımı ödemesi kime ödenir

Eş Yardımı (Aile Yardımı İçinde) Ödemesi ve Hangi Şartta Nasıl Ödenir.
Eş Yardımı gösterge puanı ile Maaş katsayının çarpımı tutarına denk gelen bir ödeme çeşidir.
  • Gelir vergisi ve Damga vergisi kesintisine tabi değildir. 
  • Borç için hacz edilemez. 
  • Kesintiye uğramaz. 
 Aile Yardımı 657 Sayılı Kanunun 202.Md gereği Memurun Hiçbir menfaat karşılığı çalışmayan ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan ücret almayan eşi için ödenen bir ücrettir. 657 Sayılı Kanunun 204.Md gereği Memur evlendiği aydan sonraki ay bu ücreti almaya hak kazanır. Ve aynı şekilde eşi çalışan memura ise bir sonraki aydan itibaren ödemesi yapılmaz. (Memur bu durumunu Aile Durum Bildirimi ile kurumuna bildirmek zorundadır.)

 Bazı zamanlarda memurlar bu konuda bildirimde bulunmayıp sonradan bu konuda hak iddia etmektedir. Bu yanlış bir durumdur. 657 Sayılı Kanunun 205.Md. gereği Memur eşinden boşanır veya memurun eşi vefat ederse takip eden ay başından itibaren bu ödeme kesilir. (Memur bu durumunu Aile Durum Bildirimi ile kurumuna bildirmek zorundadır.)

 Bazı zamanlarda memurlar bu konuda bildirimde bulunmayıp sonradan bu konuda hak iddia etmektedir. Bu yanlış bir durumdur. Eşlerden Her ikisi de memur ise ve memurun eşi aylıksız izne ayrılmış ise aylıksız izne ayrılan eş için eş yardımı ücreti ödenir.

Bu konu hakkında sayıştayın aldığı karar bulunmaktadır. (Sayıştay Başkanlığı 3. Dairesinin 22.06.2000 tarihli ve 74 sayılı Kararı gereği Kadro ile ilgisi devam ettiğinden Eş Yardımı ödenir.)

 Eş yardımı ve Çocuk Yardımı gibi Sosyal Yardımlarla ilgili kişi beyanı esastır.
Bu konuda Maliye Bakanlığının Görüşü bulunmaktadır. (24/12/2007 * 27894 görüş yazısı)

 Hesaplama Usulü; Eş Yardımı Gösterge Puanı (2134) X Maaş Katsayısı

Örnek verecek olursak =2134 X 0,088817 =189,54-TL

 **Örnekte 2016 mali yılı verileri kullanılmıştır.

 Kenan YILMAZ 
Mutemet / Editör

Yorum Gönder