Genel Sağlık Sigortası GSS(%12) Hesaplama

genel sağlık sigortası gss hesaplama


Genel Sağlık Sigortası GSS Hesaplama

      657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca ve 5510 Sayılı Kanunun ilgili maddelerine göre Askere giden veya Aylıksız İzne ayrılan personele Genel Sağlık Sigortası –GSS- ödenmesi gerekmektedir. 

       Burada dikkate edilecek hususlar; 
  • Askere giden veya Aylıksız izne ayrılan personelin bakmakla hükümlü olduğu kişiler olmalı. 
  • Ayrılış tarihindeki Derece/Kademe, Kıdem hizmet süresi, Ek gösterge ve ayrılış tarihindeki Maaş katsayıları esas alınır. 
  • GSS oranı %12 dir. 
  • GSS Primleri kadrolarının bulunduğu kurum tarafından izinde oldukları sürece SGK ya elektronik sistem üzerinden ödemesi yapılır. 
  • GSS hesaplanırken Emekliye esas Derece/Kademeleri esas alınır. 
      4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu uyarınca aylıksız izinli sayılanların genel sağlık sigortası primleri, görevli oldukları sendikaları tarafından emekli kesenekleri ve kurum karşılıkları ödenen sürelerinin de emekli keseneğine esas aylık ve kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi suretiyle bulunacak emekli keseneğine esas aylık tutarları üzerinden % 12 oranında tahakkuk ettirilerek, tamamı aylıksız izinli sayıldıkları kurumlarınca ödenir.

Genel Sağlık Sigortası GSS Hesaplam Usülü;

5434 Sayılı Kanuna Tabi Memurlar için gss hesaplama; 

[(Gösterge Aylığı + Ek Gösterge Aylığı + Taban Aylığı + Kıdem Aylığı) + En Yüksek Devlet Memuru Aylığının Ek Göstergeye Bağlı Olarak Belirli Bir Oranı ) – %100 Artış] X %12 

5510 Sayılı Kanuna Tabi Memurlar için gss hesaplama; 

(Taban Aylığı + Kıdem Aylığı + Gösterge Aylığı + Ek Gösterge Aylığı + Özel Hizmet Tazminatı) x %12

Kenan YILMAZ
Mutemet/Editör
kenan578@hotmail.com

Yorum Gönder