Yetiştirilmek Üzere Yurtdışına Gönderilen Memur Ödemeleri


Yetiştirilmek Üzere Yurtdışına Gönderilen Memur Ödemeleri

 Devlet Memurlarının Bilgilerini Arttırmak İçin Yurt Dışına Gönderilmesi 

       657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 78 md. 79 md. ve 80 md. ele alınmaktadır. İlgili maddelerde yurt dışına gönderilecek personelin seçilme ve yurt dışına gönderilen personel de aranan şartlar, mali ve özlük hakları ele alınmaktadır. 

      Bazı durumlarında bakanlık kurulu kararı ile detaylandırılması gerekmektedir. Yurtdışına gönderilecek personelin nasıl seçileceği Madde 78 de iki şekilde belirtilmiştir. Yurtdışına gönderilme amacı mesleki eğitimini arttırmak, eğitim almak yada staj olmalıdır. 

1.Durum:  Kurumlarının yaptığı seçme ya da yarışmalarda başarılı olmak 

2.Durum: Yurt dışı bursları ile gönderilme İlgili durumlar nazarında personele 2 yıla kadar izin verilir. 

       Gerektiğinde ise bu süre en çok bir katı uzatılabilir. Buda sürenin 2 yıla kadar uzayacağı anlamına geliyor. 

     224 Md. Mecburi hizmetten bahsedilmekle birlikte yurtdışında geçirilen 3 ay ve daha fazla süreler için 2 katı mecburi hizmet istenmektedir. 

Yurt dışına gönderilecek personelin Mali hakları ve özlük hakları ise Madde 79 de alınmıştır.

  • 78 md. Göre yurtdışına gönderilen personelin kadrolarında bırakılırlar.
  • Kadro karşılığı sözleşme ile çalışanların ise sözleşmeleri devam eder.
  • Yurtdışına gönderilen personele kurumlarınca aylık ve diğer her türlü ödemeleri ile sözleşme ücretlerinin kanuni kesintileri yapıldıktan sonra kalan net tutarın %60 lık kısmı ödenir.
  • Yurtdışına gönderilen personelin derece/kademe ilerlemeleri, emeklilik ve diğer bütün sosyal hak ve yükümlülükleri devam eder. 
  • Yurtdışında geçirdikleri sürelerin bitimi ile görevine dönmesi gereken personel yol izni süresi hariç 15 gün içinde görevine dönmek zorundadır.
  • Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifaden eden personel için ödeme yapılmaz. - Aylıksız izin alarak yurtdışına giden personel yurtdışından döndükten sonra yurtdışında geçirdiği süreler kadar emeklilik borçlanmasını yaparsa emeklilik derecesi değerlendirmesi yapılır. 
  • Kurumlarınca gönderilenlerden, uluslararası kuruluşlarda staj yapan ve çalışma esas ve usulleri ile misyon şeflikleriyle ilişkileri Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Dışişleri Bakanlığınca belirlenen memurlara, gittikleri ülkelerde sürekli görevle bulunan ve dokuzuncu derecenin birinci kademesinden aylık alan meslek memurlarına ödenmekte olan yurt dışı aylığı tutarı, diğerlerine bu tutarın 2/3’ü ödenir. 
  •  Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kendilerine maaşsız izin verilenler ile Bakanlar Kurulunca kurumlar itibarıyla belirlenen kontenjan dışında gönderilenler hariç olmak üzere, burslu gidenlerin aldıkları burs miktarları bu miktarın altında ise aradaki fark kurumlarınca kendilerine ayrıca ödenir. Bu şekilde yapılan fark ödemesi her türlü vergiden muaftır. - Belirtilen sürelerde görevine başlamayan personel görevinden çekilmiş sayılır.
  • Bu suretle çekilmiş sayılanlar aylık ve yol giderleri de dahil olmak üzere kendilerine kurumlarca yapılmış bulunan bütün masrafları iki kat olarak ödemeye mecburdurlar.
  • Görevlerine başlayıp da yükümlü bulundukları mecburi hizmetini bitirmeden ayrılanlar veya bir ceza sebebi ile memurluktan çıkarılmış olanlar mecburi hizmetlerinin eksik kalan kısmı ile orantılı miktarı iki kat olarak ödemek zorundadırlar. 
  •  MİT personeli ile ilgili iş ve işlemler başkanın iznine tabidir. 


         Bilgilerini artırmak üzere dış memleketlere gönderilme; 

Madde 78 – Mesleklerine ait öğrenimini bitirerek Devlet memurluğuna alınmış ve asli memur olarak atanmış olanlardan mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere: 
a) Kurumlarınca açılacak seçme veya yarışma sınavlarında başarı gösterenlere, 
b) Dış burslara dayanılarak gönderilenlere, İki yıla kadar ayrılma müsaadesi verilebilir. Gerekirse bu süre en çok bir kat uzatılabilir. 


    Bilgilerini artırmak için yabancı memlekete gönderilenlerin hak ve yükümlülükleri: 

Madde 79 – (Değişik: 28/7/1971 - 1449/1 md.) (Değişik birinci fıkra: 18/5/1994 - KHK - 527/6 md.) 78 inci maddede yazılı olanlar kadrolarında bırakılırlar. Kadro karşılığı sözleşme ile istihdam edilenlerin sözleşmeleri devam eder ve (Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi uygun görülenler hariç) aylık ve diğer her türlü ödemeleri ile sözleşme ücretlerinin Kanuni kesintilerinden sonra kalan net tutarının % 60'ını Kurumlarından alırlar. Bunların kademe ilerlemesi; emeklilik ve diğer bütün hakları ve yükümlülükleri devam eder. İzin bitiminde yol süresi hariç 15 gün içinde görevlerine dönerler. Bunlardan kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi uygun görülenlerin bu süreleri keseneklerinin ve karşılıklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartıyla emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir. 

 (Değişik: 22/8/1989 - KHK - 378/2 md.) (Değişik birinci cümle: 23/7/2010-6009/60 md.) Kurumlarınca gönderilenlerden, uluslararası kuruluşlarda staj yapan ve çalışma esas ve usulleri ile misyon şeflikleriyle ilişkileri Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Dışişleri Bakanlığınca belirlenen memurlara, gittikleri ülkelerde sürekli görevle bulunan ve dokuzuncu derecenin birinci kademesinden aylık alan meslek memurlarına ödenmekte olan yurtdışı aylığı tutarı, diğerlerine bu tutarın 2/3’ü ödenir. 

 (Değişik son cümle:17/9/2004-5234/1 md.) Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kendilerine maaşsız izin verilenler ile Bakanlar Kurulunca kurumlar itibarıyla belirlenen kontenjan dışında gönderilenler hariç olmak üzere, burslu gidenlerin aldıkları burs miktarları bu miktarın altında ise aradaki fark kurumlarınca kendilerine ayrıca ödenir. 

 (Değişik: 12/2/1982 - 2595/6 md.) Bu suretle yapılacak fark ödeme, her türlü vergiden müstesnadır. Sürelerinin bitiminde görevlerine başlamayanlar çekilmiş sayılırlar. Bu suretle çekilmiş sayılanlar aylık ve yol giderleri de dahil olmak üzere kendilerine kurumlarca yapılmış bulunan bütün masrafları iki kat olarak ödemeye mecburdurlar. Görevlerine başlayıp da yükümlü bulundukları mecburi hizmetini bitirmeden ayrılanlar veya bir ceza sebebi ile memurluktan çıkarılmış olanlar mecburi hizmetlerinin eksik kalan kısmı ile orantılı miktarı iki kat olarak ödemek zorundadırlar. 

    Bilgilerini artırmak üzere dış memleketlere gönderilme esasları 
(1) 
Madde 80 (Değişik: 23/12/1972 - KHK 2/1 md.) (Ek birinci fıkra:17/9/2004-5234/1 md.) Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kendilerine maaşsız izin verilenler dışında her yıl yurt dışına gönderilebilecek Devlet memurlarının kurumlar itibarıyla sayıları, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınmak suretiyle Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir. 78 ve 79 uncu maddelerde yazılı olanların ayırma ve seçilme usul ve şartları, çalışmalarının nasıl izleyip denetleneceği, haklarındaki disiplin kovuşturmasının ne suretle yapılacağı ve geri çağrılmalarını gerektirecek haller, bu Kanunun 2 nci maddesi gereğince bir yönetmelikle düzenlenir.
 (2) 
MİT mensupları hakkında yukarıdaki esaslar, Başbakan tarafından onaylanacak bir talimatla belirtilir.


Kenan YILMAZ
Mutemet / Yazar

Yorum Gönder