Mutemetlik Mesleği ve Mesleki Deformasyon

Mutemetlerde mesleki Deformasyon
                         Mutemetlik Mesleği ve Mesleki Deformasyon

     Değerli mutemet arkadaşlarım mesleki deformasyon kelimesini iyi veya kötü bir yerlerde duymuşsunuzdur. Ama önce deformasyon kelimesinden biraz bahsedelim.

       Deformasyon kelimesi bozulma, yıpranma, çarpıtılma, var olan şeklinin dışına çıkma anlamına gelmektedir. Mesleki Deformasyon ise kişinin yaptığı işte kendi karakterinin dışına çıkması ve her şeyi ve her olayı mesleği çerçevesinde değerlendirmesi olayıdır. Bunun bir adım ötesi ise veya bazı kişilerin tabiriyle Profesyonel Deformasyon olan deformasyon çeşididir. 
      
       Günümüzde birçok Mutemet ve Muhasebeci arkadaşımız Profesyonel Mesleki Deformasyon yaşamaktadır. Bu kanıya nerden vardınız diye düşündüğünüzü duyar gibiyim. Türkiye’nin ilk ve tek mutemet Muhasebeci portalı ve forumu editörlerinden biri olmam ve üyelerimizden gelen mesajların içeriğine baktığım zaman mutemetlik mesleğinin mutemet arkadaşlarımızın kafasını sürekli meşgul eden ve süreklilik arz eden bir meslek oluşundan kaynaklandığını, ayrıca işlerin tekrar içerisinde yürüyüşü beyinde sürekli bir meşguliyet hali oluştuğu ve yıprattığı görülmüştür. 

        İkinci bir etkisinin ise ödemeler ve parasal işlemleri yürüten mutemet arkadaşlarımızın sokaktaki normal insanlardan farklı olarak para unsuruna bakış açısıdır.Bu konuyu açmak gerektiğini düşündüğümden bir kaç örnek ile açıklamak isterim. 

      Normal şartlarda bir insan kendi ödeme listesi ile ilgilenirken mutemet birçok ödeme ve parasal işlem ile ilgilendiği için kafası hep hesap makinası gibi her şeyi dört işlem düzleminde ele almaya başlıyor. Halk otobüsüne binen normal bir insan yol ücretini öder ve ineceği durak gelince de iner ve evinin yolunu tutarken, bir mutemet otobüse bindi ücreti ödedi ve hemen otobüste kaç kişi var diye sayıyor, ücret ile kişi sayısını çarpıyor. Otobüsün günlük sefer sayısını merak ediyor, Tahmini sefer sayısı ile tek sefer ücreti çarpıyor. Çıkan ücret toplamından tahmini masrafları düşüyor. (bu arada motorin fiyatı ile sefer sayısı tüketilen yakıt ve amortisman varsa şoför masrafı vs. hesaplıyor) bir bakmış evinin önüne gelmiş ve çevresindeki güzellikler ile insanları pas geçmiş… 

    Veya tanıştığı kişilere önce kazanları üzerinden sohbete başlama veya ekonomi üzerine konuşma… 
      Veya çalışmayan muhasebe sistemleri yüzünden yetişmeyen ödemeler ve ücretler dolayısı ile kaçan uykular… 
        Veya veya veya… 

     Klişe bir deformasyon örneği olan bir doktorun herkesi hasta olarak görmesi, Polisin herkesi potansiyel suçlu görmesi gibi Mutemet ve Muhasebeciler de her şeyi para odaklı düşünmesi ve bunlardan daha acısı işi para olan bu kişilerin gözünde paranın diğer insanlarda olduğu gibi tatlı yüzü değil soğuk ve meblağlardan ibaret olan yüzünün hatıralarında kalması… 

Kenan YILMAZ 
Mutemet/Editör
kenan578@hotmail.com

Yorum Gönder