Açığa Alınan veya Tutuklanan Devlet Memurların Maaş Ödeme - SGK Prim Ödeme- Değerlendirmesi


Açığa Alınan veya Tutuklanan Devlet Memurların Detaylı  KBS Maaş - SGK Prim- Değerlendirmesi

Görevden Uzaklaştırma / Tutuklanma Nedir Hangi Hallerde Uygulanır

       Görevden uzaklaştırma 657 Sayılı Kanunun 137 Md, 138 Md, 139 Md, 140 Md, 141 Md,142 Md, 143 Md, 144 Md ve 145 Md. belirtilmiştir.

Madde 137 -  
Görevden uzaklaştırma, Devlet kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülecek Devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir.

Görevden uzaklaştırma tedbiri, soruşturmanın herhangi bir safhasında da alınabilir.

Yetkililer :

Madde 138 - 
Görevden uzaklaştırmaya yetkililer şunlardır  

a) Atamaya yetkili âmirler,
b) Bakanlık ve genel müdürlük müfettişleri;
c) İllerde valiler;
ç) İlçelerde kaymakamlar (İlçe idare şube muvafakati şarttır.)
Valiler ve kaymakamlar tarafından alınan memurun kurumuna derhal bildirilir.

Görevden Uzaklaştıran Amirin Sorumluluğu :

Madde 139 - 
(Değişik : 23/11/1972 · KHK 2/1 md.) Görevinden uzaklaştırılan Devlet memurları hakkında görevden uzaklaştırmayı izleyen 10 iş günü içinde soruşturmaya başlanması şarttır.
Memuru görevden uzaklaştırdıktan sonra memur hakkında derhal soruşturmaya başlamayan, keyfi olarak veya garaz veya kini dolayısıyla bu tasarrufu yaptığı, yaptırılan soruşturma sonunda anlaşılan âmirler, hukuki, mali ve cezai sorumluluğa tabidirler.

Ceza Kovuşturması Sırasında Görevden Uzaklaştırma :

Madde 140 - 
Haklarında mahkemelerce cezai kovuşturma yapılan Devlet memurlarıda 138 inci maddedeki yetkililer tarafından görevden uzaklaştırılabilirler.

Görevden Uzaklaştırılan Veya Görevinden Uzak Kalan Memurların Hak Ve Yükümlülüğü :

Madde 141-
(Değişik: 30/5/1974-KHK/12; Aynen kabul: I5/5/1975-I897/I md.)
Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Bu gibiler bu Kanunun öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler.

143 üncü maddede sayılan durumların gerçekleşmesi halinde, bunların aylıklarının kesilmiş olan üçte biri kendilerine ödenir ve görevden uzakta geçirdikleri süre, derecelerindeki kademe ilerlemesinde ve bu sürenin derece yükselmesi için gerekli en az bekleme süresini aşan kısmı, üst dereceye yükselmeleri halinde, bu derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir.

Tedbirin Kaldırılması 

Madde 142 - 
Soruşturma sonunda disiplin yüzünden memurluktan çıkarma veya cezai bir işlem uygulanmasına lüzum kalmayan Devlet memurları için alınmış olan görevden uzaklaştırma tedbiri, 138 inci maddedeki yetkililerce (Müfettişler tarafından görevden uzaklaştırılanlar hakkında atamaya yetkili âmirlerce) derhal kaldırılır.
Görevden uzaklaştırma tedbirini kaldırmayan görevli hakkında 139 uncu madde hükmü uygulanır.

Memurun Göreve Tekrar Başlatılması Zorunlu Olan Haller 

Madde 143 - 
Soruşturma veya yargılama sonunda yetkili mercilerce

a) Haklarında memurluktan çıkarmadan başka bir disiplin cezası verilenler;
b) Yargılamanın men'ine veya beraatına karar verilenler;
c) Hükümden evvel haklarındaki kovuşturma genel af ile kaldırılanlar;
d) Görevlerine ve memurluklarına ilişkin olsun veya olmasın memurluğa engel olmayacak bir ceza ile hükümlü olup cezası ertelenenler;

Bu kararların kesinleşmesi üzerine haklarındaki görevden uzaklaştırma tedbiri kaldırılır.

Görevden Uzaklaştırma Tedbirinin Kaldırılmasında Âmirin Takdiri 

Madde 144 - 
140 ncı ve 142 nci maddelerle 143 üncü maddenin a b, c fıkralarında yazılı olanlar hakkındaki görevden uzaklaştırma tedbiri, Devlet memurunun soruşturmaya konu olan fiillerinin, hizmetlerini devama engel olmadığı hallerde her zaman kaldırılabilir.

Süre 

Madde 145 -
Görevden uzaklaştırma bir disiplin kovuşturması icabından olduğu takdirde en çok 3 ay devam edebilir. Bu süre sonunda hakkında bir karar verilmediği takdirde memur görevine başlatılır.

Bir ceza kovuşturması icabından olduğu takdirde görevinden uzaklaştırmaya yetkili âmir (Müfettişlerin görevinden uzaklaştırdıkları memurlar hakkında atamaya yetkili amir) ilgilinin durumunu her iki ayda bir inceleyerek görevine dönüp dönmemesi hakkında bir karar verir ve ilgiliye de yazı ile tebliğ eder.


Açığa Alınan veya Tutuklanan Personelin Maaş Hesaplaması ve Sgk Primleri Hesaplaması Nasıl Yapılır

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi birinci fıkrasının (c) bendi kapsamına giren sigortalılardan görevden uzaklaştırılan, görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan, kanunları gereğince eksik aylığa müstahak bulunanların prime esas kazançlarının yarısı; kanunlarına göre bu müddetler için sonradan görevlerine iade edilerek tam aylığa hak kazananların aylıklarının ödenmesi halinde, prime esas kazançlarının tamamı üzerinden prim alınacaktırPrime esas kazançların yarısı üzerinden prim alınanların prim ödeme gün sayısı bu sürelerin yarısı olarak hesap edilecektir.

Buna göre, açığa alınan veya tutuklananların aylıkları 2/3 oranında ödenmesine karşın sigorta primleri tam prime esas kazancın yarısı üzerinden alınacaktır.

Sonradan görevlerine iade edilerek tam aylığa hak kazanan ve kalan 1/3 maaşları iade edilenlerin ise tam prime esas kazancının kalan yarısı üzerinden sigorta primi alınacaktır.
Bu nedenle, sigortalıya açıkta kaldığı sürece gönderilecek aylık prim ve hizmet belgelerinde tazminatlar bölümüne, sigortalının Kanunun 80 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen prime esas kazançların hesabın da dikkate alınacaktır.


Değerlendirme;
Açığa alınan personele toplam tahakkukunun 2/3 ü ödenir. Sgk tutarları ise toplam tahakkukun üzerinden hesaplanarak  ½ si ödenir. Göreve iade edilmesi durumunda ise maaşın ödenmeyen 1/3 lük kısmı ödenir. Açıkta geçirdiği dönem deki alamadığı derece/kademe ilerlemesi yapılır.





Maaş Unsurları ve Tazminatların Ödenme Oranları - 657 Sayılı Kanuna Tabi
Aylık, taban aylığı ve kıdem aylığı
2/3
Aile yardımı ve çocuk zammı A.G.İ
Tam Ödenir
Yan ödeme
2/3
Özel hizmet tazminatı
2/3
Tayin bedeli
2/3
Eğitim ve öğretim tazminatı
2/3
Mülki idare tazminatı
2/3
Din hizmetleri tazminatı
2/3
Emniyet tazminatı
2/3
Denetim tazminatı
2/3
Lojman tazminatı
2/3
Yabancı dil tazminatı
2/3
Ek çalışma ücreti
2/3
Yolluk karşılığı tazminatı
Ödenmez
Emekli keseneği
Toplam tahakkukun ½ si
Damga Vergisi 
Kesilir
Ücret
2/3
Tazminat 
2/3
Ek Ödeme
2/3


Maaş Unsurları ve Tazminatların Ödenme Oranları – 926 Sayılı Kanuna Tabi

Aylık taban aylığı ve kıdem aylığı
ığa alınanlara 2/3, Tutuklulara 1/2
Aile yardımı ve çocuk zammı
ığa alınanlara 2/3, Tutuklulara 1/2
Yan ödeme
Tam Ödenir
Tayın bedeli
ığa alınanlara 2/3, Tutuklulara 1/2
Lojman tazminatı
Tam Ödenir
Yabancı dil tazminatı
ığa alınanlara 2/3, Tutuklulara 1/2
Jandarma ve sahil güvenlik muhtelif ücret ödemeleri
ığa alınanlara 2/3, Tutuklulara 1/2
Hizmet eri tazminatı
ığa alınanlara 2/3, Tutuklulara 1/2
Emekli keseneği
Tam Ödenir
Damga vergisi
Tam aylığın yarısı üzerinden kesilir.
Oyak
Tabi
NOT:
1-  Görevden uzaklaştırılan personele göreve iade edilerek açıktaki süresine ait tam aylığa hak kazanma halinde, emekli kesenekleri aylığın diğer yarısından da kesilerek tama çıkarılır.
2-   Askeri personele (Askeri memur dahil), bir yıl ve daha süreyle memuriyetten yasaklanma cezasının yerine getirilmesi sırasında açığa alınmasına ilişkin esaslar uygulanarak aylığı bu esaslara göre ödenir. Ancak, aylığın 2/3 oranında ödenmesinden sonra bu cezanın sona ermesinde, ödenmemiş olan 1/3 kısmı tekrar ödenmez. Aldığı aylık üzerinden kesilir.





















Değerlendirme;


Dikkat edilmesi gereken durum aile yardımının tamamının ödenmesi ve sgk prim tutarlarının ise toplam tahakkuk üzerinden yarısının ödenmesi ( ½) ödenmesi gerekir.
Askeri personele (Askeri memur dahil), bir yıl ve daha süreyle memuriyetten yasaklanma cezasının yerine getirilmesi sırasında açığa alınmasına ilişkin esaslar uygulanarak aylığı bu esaslara göre ödenir. Ancak, aylığın 2/3 oranında ödenmesinden sonra bu cezanın sona ermesinde, ödenmemiş olan 1/3 kısmı tekrar ödenmez. Aldığı aylık üzerinden kesilir.



        Açığa Alınan veya Tutuklanan Personelin Sgk Primleri Gönderilmesi ve                                          Sgk Tescil sistemindeki İşlemleri Nasıl Yapılır

       Açığa alınan veya tutuklanan personelin sgk sisteminden ayrılış bildirgesi verilmesi gerekmektedir.

       Görevden uzaklaştırılan/açığa alınan ve Kurumlarınca 2/3 oranında açık aylığı ödenip kesenek/primleri gönderilenler için 4/c tescil programında 5/9/2016 tarihinden itibaren Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesinin verilmesi gerekmektedir.

Ayrıca;

670 ve 672 KHK ile Ayrılış kodlarına
( * ) Emniyet Genel Müdürlüğü Teşkilatından Çıkarıldı
( * ) Sahil Güvenlik Komutanlığı Teşkilatından Çıkarıldı
669 KHK ile Ayrılış kodlarına
( * ) Türk Silahlı Kuvvetlerinden Çıkarıldı
( * ) Jandarma Genel Komutanlığı Teşkilatından Çıkarıldı 

Seçenekleri eklenmiştir..

       Haklarında görevden uzaklaştırıldıktan sonra ya da doğrudan Devlet Memurluğundan çıkarılma cezası verilenlerin tescil kayıtlarının yasal süresi içerisinde Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi verilmek suretiyle sonlandırılması gerekmektedir.

Önemli:

*** 5/9/2016 tarihinden önce görevden uzaklaştırılıp daha sonra kamu görevinden çıkarılma v.b. nevii ile işten ayrılış bildirgesi düzenlenmiş olanlar için uzaklaştırılmasına ilişkin geriye dönük olarak bildirgenin düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.

***5/9/2016 tarihinden önce görevden uzaklaştırılan ve halen görevden uzaklaştırılma tedbiri devam edenler için de kanunda belirtilen 10 günlük yasal süre dikkate alınmadan geriye dönük bildirge düzenlenmesi gerekmektedir. (Not: Resimleri büyütmek için üzerine Tıklayınız.)



                                                                          İşlem Basamakları Resimli Anlatım

                                                                     1.Adım


2.Adım


3.Adım

4.Adım


Onaylıyorsunuz.
  
Açığa Alınan veya Tutuklanan Personelin KBS Maaş Ödeme sistemindeki İşlemleri Nasıl Yapılır


           KBS- Kamu Personel Harcamaları Yönetim Sistemi üzerinden maaş işlemleri yürütülen personelin çeşitli nedenlerle işten ayrılması durumunda, işten ayrılma nedeninin sistem üzerinden takip edilebilmesi için uygulama yazılımında değişiklik yapılmıştır. 

            Buna göre;
            Sistemde işlem kodu "2- İşten Ayrılma" seçildiğinde ekrana gelen İşten Ayrılma Formu üzerinde personelin işten ayrılma nedeni ile işten ayrılma tarihi girilecektir.

            Ayrıca, daha önce işten ayrılan personelin işten ayrılma nedeninin girilebilmesi için "KBS - Maaş Bilgi Girişi" ekranı üzerinde bulunan "İşten Ayrılanlar Dahil" kutucuğu işaretlenerek sorgulama yapılacak ve işlem kodunun üzerine tıklanarak ekrana gelen İşten Ayrılma Formu üzerinde personelin işten ayrılma nedeni ile işten ayrılma tarihi girilecektir.  

Mutemetler tarafından yapılacak işlemler;

1.     Yeni maaş bilgi girişi ekranına tıklanacak
2.     Maaş bilgi girişi tıklanacak
3.     Sorgu ekranında personel adı kısmının alt kısmındaki İŞTEN AYRILANLAR DAHİL kutucuğu işaretlenecek
4.     sonra kişi sorgula butonu tıklanarak personeller listelenecek
5.     İşten ayrılan personeller KIRMIZI renkte listelenmiştir. ilgili personel üzerine çift tıklanacak
6.     Kişi ekranı açılınca İşlem Kodu: İşten Ayrılma seçilecek yeni bir ekran açılacak
7.     Açılan yeni ekranda İşten Ayrılış Sebebi seçilecek
8.     Ayrılış Tarihi seçilecek
9.     Kaydet tıklanacak.
  • Ayrılış sebeblerinden bazıları seçilince Ayrılış Detayı girmeniz gerekebilir. ilgili olan seçilir.
  • Kaydet işlemini yaptığınız zaman İşlem kodu değişmez - işten ayrılma şeklinde kalacaktır.


Kenan YILMAZ
Mutemet / Yazar

Yorum Gönder