Aylıklar Maaşlar Ne zaman Ödenir

Aylıklar Maaşlar Ne zaman Ödenir


Devlet Memurları neden ayın 15 inde maaş alırlar hangi kanuna göre belirlenir. Emekli olan memurlardan maaşları istenir mi, Çalıştıktan sonra mı maaş alınır yoksa çalışmadan önce mi maaş alınır. Ödeme zamanları ile ilgili güzel bir yazı.. 

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 164, 165, 166, 167. maddesi ödeme zamanlarını belirler.

Memurlara aylıkları her ayın başında peşin ödenir. Emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde peşin ödenen aylık, geri alınmaz.

Bir göreve açıktan aday veya asıl memur olarak atananlar, göreve başladıkları günden itibaren aylığa hak kazanırlar. Bu suretle göreve başlamada ilk aylık, gün hesabiyle ay sonunda ödenir.

Kademe ilerlemesinde bu ilerlemeye müstehak olduğu tarihi takip eden ay başından itibaren,

Derece yükselmesinde ise yükseldiği veya atandığı derecenin görevine başladığı tarihi takip eden ay başından itibaren aylığa hak kazanılır.
375 KHK Sabit ek ödeme aylıklara ilişkin hükümler uygulanır.

ÖRNEK:Memur (X)’nin ücretsiz izinde bulunduğu sırada başka kuruma ataması yapılmıştır.
Memur (X) ücretsiz izin bitiminde, 25.11.2016 tarihinde (A) Devlet Hastanesinde görevine başlamış ve 26.11.2016 tarihinde 15 günlük mehil müddetini kullanmak üzere görevinden ayrılmıştır.
08.12.2016 tarihinde de yeni atandığı (B) Üniversitesi Tıp Fakültesinde görevine başlamıştır.
25.11.2014-14.12.2014 tarihleri arası 20 günlük kıst maaşı hangi kurum tarafından ödenecektir ?

657 Sayılı Kanun 165. madde:
Bir göreve açıktan aday veya asıl memur olarak atananlar, göreve başladıkları günden itibaren aylığa hak kazanırlar.
Bu suretle göreve başlamada ilk aylık, gün hesabiyle ay sonunda ödenir.

657 sayılı Kanun 169. madde:
‘‘Bulundukları yerden başka yerlerdeki görevlere nakledilen ve 62 nci maddede belirtilen süre içinde yeni görevlerinde işe başlayan memurlarla, yer değiştirme suretiyle başka kurumlara atanan memurların aylıkları, işe başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren yeni görev yerinde ödenir.’’
Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde 20 günlük kıst maaşın (A) Devlet Hastanesi tarafından ödenmesi gerekmektedir.

Üniversiteler deki uygulamada ise dikkat edilecek bir husus ise Akademik Personelin kıst maaşı ödenirken geliştirme ödeneğinide kıst gün olarak ödenmesi gerekir. tam maaşta ise kıst ödenmez. Çünkü geliştirme ödeneği fiilen çalışma yapıldıktan sonra hakedilmesidir.

Yorum Gönder