Seçimler Sebebi ile Memurluktan İstifa-Çekilme ve Tekrar Göreve Başlama

Seçimler Sebebi ile Memurluktan İstifa-Çekilme ve Tekrar Göreve Başlama

Devlet Memurlarının görevden çekilmeleri ve eski görevlerine geri dönmeleri 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 92. Maddesinde ve 71. Maddelerinde ele alınmıştır. 657 Sayılı Kanunun 92.Maddesine göre;

a) Devlet Memurları memuriyetleri boyunca en fazla 2 kez istifa edebilir.
b) Bulunduğu kadrodan istifa ederek daha sonra geri dönmek isteyen memurun hizmet sınıfında boş kadronun bulunması
c) 71.Md göre ise başka bir hizmet sınıfında eski kadrosuna denk aynı derece/kademe de bir kadroya atanma
d) İstifa ettikleri sınıfta boş kadro yok ise 71.Md göre atamaları gerçekleşir
e) Aday memur iken istifa edenler sadece ayrıldıkları kuruma başvuruda bulunabilirler.
f) 6 Ay -24 Ay arasındaki adaylık sürecini tamamlamış ve adaylığı kalkmış Devlet memurları istifadan sonra göreve başlamak isterlerse ayrıldıkları kurumlarına veya başka bir kuruma göreve başlamak için başvuruda bulunabilirler.
g) Bu süreçte atama işlemi tamamen kurumun inisiyatifindedir.

Bunların dışında Memurun adaylığı siyasi parti tarafından kabul edilmiş fakat Genel veya Yerel seçimlerde seçilememiş ise ne olacaktır. Devlet Memuru seçimlere girmiş ama seçilmemiş ise seçim sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulunca açıklandığı tarihten itibaren Bir (1) Ay içinde ayrıldığı kuruma veya başka bir kuruma eski kadro ve derecesine denk bir kadroda görevine dönebilir.

 Askeri Personel (Subay, Astsubay,Uzman Erbaş)de aynı şekilde istifadan sonra ayrıldıkları görevlerine dönebilirler. Akademisyenlerde aynı durum geçerlidir. Akademisyenlerde atamanın 3 yıl olması gerekmektedir ki 2 yıl bulunduğu kadroda çalışmış olma şartı için, ( Araştırma Görevlileri ve Öğretim Üyeleri 3 yıl için atanırlar.)

Tüm bu süreç işlerken Mutemetliklerin yapması gereken önemli 2 işlem vardır.

1- Görevinden istifa etmiş olan Memura kişi borcu çıkarmak ve tebliğ etmek. (5018 Sayılı Kanun 71.Md)

2- Görevinden istifa etmiş olan Memurun Sgk işlemlerini yapmak. Sigortalı Tescil uygulamasından 3.nolu kullanıcı ile sgk bilgi güncelleme yapmak gerek. (istifa ve seçimler sonrası göreve başlama şeklinde)

• Seçimlerde kazanan ve yasama görevinde veya bakan olarak geçirilen her yıl için bir kademe, iki kademe için ise bir derece olarak uygulanır.(657 Sayılı Kanun 92.Md) 


Kenan YILMAZ 
Mutemet / Yazar

Yorum Gönder