Yıllık izin kullanımında esas kıdem süresi

Kıdem Süresi ve Yıllık İzin İlişkisi

Yıllık izin kullanımında geçerli kıdem süresi nedir.? Göreve yeni başlayan bir memurun kaç gün yıllık izni vardır. ? Askerlikte geçen süre kıdem yılıma etkisi var mıdır. Ve izin süremi etkiler mi. ?
657 Sayılı Kanunun muhtelif maddelerinde devlet memurlarının izinleri ele alınmaktadır.

Yıllık izin konusu ise 102.Madde de ele alınmıştır.

        Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir. İlgili kanun maddesinde memurların yıllık izinleri hesaplanırken kıdem-hizmet yıllarını esas alarak izin süreleri belirlenmiş olduğu açıktır. Buradan da anlaşılacağı gibi hizmeti 1-10 (dahil) arasında olanlara yıllık 20 Gün izin hakkı, Hizmeti 10 yıldan fazla olanlara ise 30 Gün izin hakkı verilmektedir.

Kanun maddesinde açıkça kıdem-hizmet yılı esaslı bir izin süresi olduğu anlaşılmıştır.

Örneğin-1; 
Kurumda yeni işe başlayan bir memur ilk izin hakkını elde etmesi için bulunduğu kurumda fiilen 1 Yıl (12 ay) çalışarak 20 gün yıllık izin hakkını eldebilir.

Örneğin-2; 
Kurumda yeni işe başlayan bir memur, memurluğa başlamadan önce 6 Aylık askerlik yapmış ise ; 6 Ay daha fiili hizmeti olması karşılığında 1 yıllık kıdem –hizmetini tamamlamış olacağında 20 gün yıllık izin hakkına sahip olacaktır. Askerlikte geçen sürenin memurun kıdem –hizmet süresine dahil edilmesindendir.

Kenan YILMAZ
Mutemet/Editör
kenan578@hotmail.com

Yorum Gönder